Mt2Mester - Fórum

Szerző Téma: LAG - hibaelhárítás  (Megtekintve 9004 alkalommal)

Nem elérhető Edwil

  • Community Manager
  • Veterán
  • *
  • Hozzászólások: 528
LAG - hibaelhárítás
« Dátum: 2018. szeptember 30. - 19:36:48 »

A LAG szó az angol "késlekedik" (to lag) szóból ered, nem is jelent mást, mint késlekedést/késleltetést.
A LAG sajnos az online real time játékok "rákfenéje".


Mit is jelent a lag?

A lag nem más, mint egy probléma szerver és egy kliens közötti kapcsolatban. A kliensben (esetünkben a játékkliens, tehát maga a játék) és az M2M szervere közötti késleltetés. Úgy kell elképzelned, hogy például amíg a kliensben Te azt látod, hogy a karaktered a 13/18 pozícióban van, addig a szerveren még csak a 11/18 pozícióban, vagy fordítva. Mivel a lag egyes játékosoknál kevésbé illetve jobban előfordulhat, így könnyen látszólagos sebességkülönbözet jelentkezhet karaktereknél, illetve azt láthatod, hogy a karaktered ide-oda ugrál, esetleg nem látsz senkit a környéken, és egyszer csak megölnek a játékban, esetlegesen "kidob" a szerver.
A lag adódhat a szerver hibájából - túlterhelés esetén - de leggyakrabban az kliens internetkapcsolatának illetve a kapcsolat beállításának a hibájából ered, de hatással van a szerver és a kliens közötti földrajzi távolság is - minél távolabb vagy a szervertől, annál nagyobb esélyed van, hogy a kliens "lagol".
Ugyanez érvényes az internetkapcsolatodra is. Ha nem szélessávot használsz, akkor szintén esélyes, hogy nálad a lag komolyabb problémát fog okozni, mint más, szélessávú internetelőfizetéssel rendelkező játékosnál. ​


Mit tehetek a lag ellen?

  • Ellenőrizd, hogy nem fut -e a háttérben valamilyen olyan alkalmazás vagy program, amely az internetkapcsolatodat terhelné. Ilyen lehet például messengerprogram, más böngésző, a böngésződben megnyitott más ablak, FTP és/vagy torrentprogramok.
  • Ellenőrizd, hogy nem fut -e a háttérben bármilyen felesleges alkalmazás, amely a számítógéped teljesítményét csökkentheti.
  • Ellenőrizd, hogy a routered/modemed nincs -e túlmelegedve. Fontos, hogy minden elektronikai eszköz számára az optimális működési környezetet biztosítsd, biztosíts folyamatos szellőzést a számítógépednek, modemednek, routerednek.
  • Ellenőrizd a rendszeredet: spybotok, kémszoftverek, férgek, trójaik lehetőleg ne legyenek a gépeden, ezek szintén lagolást okozhatnak (kajálnak a géped memóriájából, akár a sávszélességedbe is belepiszkítanak). Rengetek ingyenesen elérhető szofver van a neten, ami kiválóan alkalmas a számítógéped karbantartására.


Összegzés:
A lag jelensége nem feltétlenül az M2M szerverének hibája. Általában azoknál a játékosoknál jelentkezik, akik távol a szervertől laknak, gyenge számítógéppel és/vagy gyenge internethozzáféréssel rendelkeznek.
Teljesen mindegy az ilyen esetekben, hogy mennyire erős vasból van összepakolva a szerver, a lag akkor is jelentkezni fog.
Az M2M szerverei már most is a legmodernebbek közé tartoznak (a nyár közepén kapott az M2M új vasat), ezeket nehéz überelni.

Egy tipp tőlem:
Optimalizáld a rendszeredet. Ehhez ajánlhatok nektek egy kiváló programot (évek óta használom, és nagyon jól rendbe tartja a számítógépemet). A program neve: TuneUp Utilities.

Innen tölhetitek le a 30 napos teszverziót:
https://www.avg.com/en-gb/avg-pctuneup?EMail=&x=99&y=11
Ezt telepítsétek, és használjátok az automatikus rendszer optimalizálás funkciót. A program sajnos magyar nyelven nem érhető el.
A 30 napos teszt lejárta után megvásárolhatjátok az aktiváló kódot, vagy........
megszerzitek...​

Figyelem!
Bármit is változtatsz a számítógépeden ezen leírás alapján, mi nem tudunk érte felelősséget vállalni. A számítógéped azt teszi, amit mondasz neki. Ha nem értesz hozzá, kérj meg olyan barátot/barátnőt/családtagot/szakembert, aki ért a számítógépekhez!
« Utoljára szerkesztve: 2018. szeptember 30. - 19:51:37 írta Edwil »