Mt2Mester - Fórum

Szerző Téma: Lag kiváltó okai és megoldásai - részletesen  (Megtekintve 12864 alkalommal)

Nem elérhető Winter

  • Former Teamler
  • Veterán
  • *
  • Hozzászólások: 1069
  • Játékos
Lag kiváltó okai és megoldásai - részletesen
« Dátum: 2018. szeptember 30. - 20:22:55 »
Sziasztok!

Jó páran panaszkodnak, hogy nem tölt be a játék, nagy a lag, nem tud belépni, szaggat, lassú... vagy a saját számítógépük lassú, régi.
Azt tapasztaltuk, hogy az esetek 99%-ban a felhasználó hibája a folyamatos probléma, még akkor is, ha egy atomerőmű gépe van. Túl sokan hiszik azt, hogy ha jó gépet vesznek, akkor megoldódik minden probléma, de a Windows alapvető használatához meg halvány lila fogalma sincsen!

Tisztelet a kivételnek! De a valóság sajnos ez.

Ha egy játékot telepítesz a gépedre, és jól fut, az M2M pedig nem, akkor gondold végig azt az egyszerű tényt, hogy a telepített játékodat a Windows-ra és a hardvereszközeidre szabták-e.

Persze nem szent az M2M szervere, mert alapvetően rendbe rakott Windows esetén is vannak problémák.

Összeszedtem pár gondolatot, amit érdemes megtenni annak érdekében, hogy gyorsítsd a géped. Persze ez a leírás sem lesz mindenre megoldás, de több, mint a semmi.

1. ASZTAL

Profi felhasználók egy nap kétszer látják az asztalukat, mikor bekapcsolják a gépet, meg mikor kikapcsolják. A két művelet között az ablakaikat és az alkalmazásaikat látják, nem pedig az asztalt és a hátteret.

Hibák, amik az asztalon előfordulhatnak:

1. Túl sok ikon.
2. Fájlokra, mappákra mutató ikonok, telepítő fájlok ikonjai az Asztalon, nagyméretű fájlok, vagy csak fájlok az asztalon
3. Óriási méretű háttérkép.

Az ikonokkal egy gond van: frissítik magukat. Sőt, az egész Asztal bizonyos időközönként frissül, a képpel és minden ikonnal együtt. Pontosabban az elérési út végigjárásával újra betölti a már meglévő ikonokat és a háttérképet a rendszer. Ha több gigát tartasz az asztalon, akkor ezt a több gigányi anyagot frissítgeti.
Alapértelmezettként, mikor fel van telepítve a Windows, körülbelül 3 ikon van Dokumentumok, Sajátgép, Lomtár. Ennél több nem is kell!
Ha háromnál több ikonod van, akkor nagy feladat előtt állsz, ki kell iktatnod szinte mindent.

Háttérkép:

A Windows alapértelmezett háttérképei olyan helyen vannak a rendszerben, ahonnan gyorsan betöltődnek, és optimális (pár kilobyte) a méretük. Mikor feltesztek egy tetszetősebb háttérképet, két dologgal nem számoltok: egy szép háttérkép sosem pár kilobyte, és az elérési út sem az alapértelmezett, vagyis minden frissítésnél sok-sok "utat" kell megtennie a rendszernek, erőforrás tekintetében feleslegesen.

Hogy indíts el egy programot, ha nincs kint az asztalon?

Tanuld meg használni a startmenüt.

Rögzíts a startmenüben ikonokat, vagy használd a keresőt, amiben ha elkezded beírni a program nevét, azonnal listázódik is.
Win8 esetében a metró felület ideális erre!

2. Össze vissza elhelyezett fájlok a számítógépen

Mikor meglátom, hogy rengeteg fájl össze vissza van elhelyezve.... sokszor látom, hogy a C: gyökérbe is ki vannak téve a fájlok. Ha nincs másik meghajtód, (pl. D, E, F) akkor a fájlokat tedd a megfelelő helyére, erre találták ki a dokumentumok, képek, videók mappát. A letöltések mappát folyamatosan ürítsd, mert általánosságban egy-egy letöltött fájt, közvetlenül a letöltés után használod és többé soha. SOHA ne rakj fájlokat a gyökérbe, és minden felesleges fájltól szabadulj meg.

3. Több program van telepítve a gépre, mint amennyit valójában használsz

Mondd meg, mi a francnak telepítesz fel minden ...-t a gépedre?
Gondold végig, mire van szükséged, és kizárólag azokat telepítsed.
Nem kell mindent feltelepíteni, mert valaki azt mondja, vagy jön egy üzenet, hogy telepítsed.

Minden letöltött szoftvert a hivatalos oldaláról tölts le. Ennek két oka van.
A hivatalos oldalról mindig a legfrissebbet tudod beszerezni. Más forrásból való letöltés esetén sokszor más programokkal együtt rakják össze a telepítőt, így nem csak a telepíteni kívánt programot teszed fel, hanem más szemetet is.

Az ingyenes programok az esetek 99%-ban EGYÉB PROGRAMOKAT IS TELEPÍTENEK! NEM KELL FELTENNED EZEKET A PROGRAMOKAT MINDEN ESETBEN, OTT VAN A KIHAGYÁS LEHETŐSÉGE! OLVASD EL, AMIT CSINÁLSZ, NE CSAK NYOMKODD A NEXT GOMBOT, mint süket a csengőt!

Egy példa:
Skype telepítése esetén ritka, hogy kiveszitek a pipát a bing toolbar, a bing alapértelezett keresőmotor engedélyezéséből, és a click to call lehetőségből. Mi szükségetek van a bing toolbarra, és a click to call-ra, ami a böngészőkbe települ? SEMMI!
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden telepítésnél figyelj oda, mit teszel fel, ha nem tudod, mire adsz engedélyt, olvass utána. NE LEGYÉL LUSTA!

Ha a böngésződben látsz olyat hogy ASK (ask toolbar), akkor te is figyelmetlen vagy, érdemes a leírásom legalján lévő leírást elolvasnod.

4. Vírusírók

Mivel soha nem olvassátok el, mit telepítesz egy programmal, általánosságban a gépen 3-4 db vírusirtó, tűzfal, gépgyorsító program van. Értsétek meg, hogy ezek a programok egyszerre futnak a gépen, összeakadnak, lassítják a gépet.

NEM A NASA VAGY!

Hidd el, nem kell a védelmet túlzásba vinned. Ha nem vagy figyelmetlen, és nem telepítesz minden jóságot a gépedre, nem lesz adatszivárogtatásod.


5. FRISSÍTÉSEK

A Windows frissítéseket nem azért készítik, hogy idegesítsenek vele, hanem azért, mert ez a legtöbbet használt operációs rendszer, és vannak olyan hibák, amelyeket a technológia fejlődésével javítani kell. Frissítésekkel optimalizálják a gép működését is.
Általánosságban minden héten, kedden vagy szerdán jönnek frissítések, NE LEGYÉL LUSTA feltenni, és ne kapcsold ki! Ha nem telepíted, a gép folyamatosan ellenőrzi és tölti őket, ezzel is lassítva a géped!
Továbbá azt is folyamatosan ellenőrizd, hogy a használt programjaidnak van-e frissítése.

6. A rendszerindításkor futtatott programok számának korlátozása

Számos program automatikusan elindul a Windows indításakor. A szoftvergyártók gyakran úgy állítják be programjaikat, hogy a háttérben, észrevétlenül fussanak, így azonnal megnyílnak, amikor az ikonjukra kattintasz. Ezek a ritkán vagy soha nem használt programok értékes memóriát pazarolnak el, és lelassítják a Windows betöltését, továbbá a munkamenet közben is értékes memóriát rabolnak el.

7. Az egyszerre futtatott programok számának csökkentése

A számítógép-használati szokások megváltoztatása néha jelentős mértékben megnövelheti számítógépe teljesítményét. Ha te olyan számítógép-felhasználó vagy, aki szeret egyszerre nyolc programot futtatni és egy tucat böngészőablakot megnyitva tartani, akkor ne lepődj meg, ha a számítógép lelassul, és ezzel együtt a játék is. A sok egyidejűleg megnyitott program, böngésző ablak jelentős mennyiségű memóriát, processzor teljesítményt foglalhat le.
Ha játszol, csak azt futtassad, mi a játékhoz kell, minden mást zárj be!


Röviden a megoldásokról...

2 db programot tölts le, FIGYELJ MIND A KÉT PROGRAM TELEPÍTÉSÉNÉL, HOGYHA PIPÁLÁSI LEHETŐSÉGED VAN, AKKOR VEDD KI A PIPÁT, ITT IS TRÜKKÖZNEK

CCleaner
http://www.filehippo.com/download_ccleaner


Driver booster
http://www.iobit.com/driver-booster.php

CCleaner használata

1.
Telepítés után menj az eszközök gombra és a programok eltávolítás fülre.
Mindent törölj le, amin a toolbar feliratot látod. Ha olyan programot látsz, amit tudod mi, de sosem használod töröld. Ha nem tudod mi az a program, olvass utána és ha nincs rá szükséged, és nem kell a gép működéséhez töröld.

2.
Ugyan itt találod az automatikusan induló programokat is.
Mindent tilts le, ami nem kell.
Továbbá a füleken felül megtalálod a böngészőkbe települt automatikusan induló kiegészítőket is.
Itt is tilts le mindent, amit amit nem használsz.

Ha ez megvan, indítsd újra a géped, és nyisd meg ismét a CCleanert.

3.
Menj a rendszerleíró gombra.
A program veszélyesebb része következik, a Rendszerleíró fül, amelyben többek közt a rendszert lassító, hibás regisztrációs bejegyzések között tisztogathatunk. Ennek futtatása előtt célszerű egy helyreállítási pontot készíteni (Windows verziótól függően mindig máshol, például az XP-ben a Start menüben a Kellékek csoport Rendszereszközök alpontjában a Rendszer-visszaállítás ikonnal). Éppen azért célszerű, hogyha esetleg mégis túlbuzgó lenne a CCleaner, még vissza tudjunk állni a jelenlegi állapotra.

Kattints a hibák keresése gombra és ha lefutott, akkor a tisztításra.

4.
Menj a tisztítás gombra.
Az IE beállításait a Windows fülnél, a többi böngésző beállításait, az alkalmazások fülnél találod.
Én csak az Internet gyorsítótár, és a Letöltési előzményekbe rakom be a pipát.

Ha ezeket a beállításokat megtetted akkor kattints a tisztítás futtatása gombra!

A CCleaner legújabb verziója is futtatásba teszi magát, ezt is kapcsoljátok ki!
Beállítások --- Felügyelet
Itt vegyétek ki a pipát az aktív felügyelet engedélyezéséből!
Ezzel ezt a programot letudtuk.


Driver booster használata

Ez a program képes felismerni a legtöbb gépben elhelyezett drivereket és lefrissíteni azokat.
Telepítés után indítsd el a keresést, és hagyjátok, hogy mindent lefrissítsen, amit talált!
Ha megvan, akár törölhetitek is a gépről ez a programot. Félévente viszont érdemes újra lefuttatni.


Figyelem!
Bármit is változtatsz a számítógépeden ezen leírás alapján, mi nem tudunk érte felelősséget vállalni. A számítógéped azt teszi, amit mondasz neki. Ha nem értesz hozzá, kérj meg olyan barátot/barátnőt/családtagot/szakembert, aki ért a számítógépekhez!
« Utoljára szerkesztve: 2019. december 01. - 00:22:37 írta Winter »