Mt2Mester - Fórum

Szerző Téma: Tájékoztatás a tűzesettel kapcsolatban  (Megtekintve 10038 alkalommal)

Nem elérhető Edwil

  • Community Manager
  • Veterán
  • *
  • Hozzászólások: 528
Tájékoztatás a tűzesettel kapcsolatban
« Dátum: 2021. március 14. - 22:53:21 »
Kedves játékosaink,

Biztos sokan már értesültetek róla, hogy egy szinte elképzelhetetlen dolog valósult meg a héten.
Európa egyik legnagyobb szerver adatközpontja leégett, illetve a tűzesettel kapcsolatban részlegesen sérült, vagy elérhetetlenné vált.
A hajnali órákban mi már tapasztaltuk a leállást, és kaptunk egy értesítést, hogy alkalmazzuk a vészhelyzeti protokollt, amelyet a visszafordíthatatlan adatvesztésekkor kell alkalmazni.
Ezt el is kezdtük, azonban mi sem számoltunk azzal, hogy teljesen és véglegesen eltűnnek bizonyos adataink. Emiatt sajnos órákon keresztül nem volt elérhető a weboldalunk, és több szolgáltatásunk.
A tűzeset után 12 órán belül helyreállításra került minden érintett rendszerünk, azonban egy teljesen új szerverre kellett költöztetni az érintett infrastruktúrákat. Az ezzel kapcsolatos módosítási idők, pedig általánosan 12-48 órát vesznek igénybe, az egész világon (dns átállás).
Nekünk szerencsénk volt, „olcsón” megúsztuk az incidenst, egy előre jól felépített biztonsági mentési protokollnak köszönhetően. Azonban sok gondolkodás után, ezt a protokollt még tovább fogjuk biztosítani, hogy egy esetlegesen hasonló incidens során, szinte pár kattintással át tudjunk állni egy teljesen másik szerver hálózatra. Ezzel kapcsolatban a következő hetekben több nagyobb karbantartás is várható, amelyeket időben jelezni fogunk felétek!

A legfontosabb az, hogy az adataitok mindig a legnagyobb biztonságban vannak, és egy esetleges incidens során szinte teljességgel lehetetlen az, hogy mindenetek elvesszen!

Pár rendszerünk az átállás miatt lassú volt az elmúlt időszakokban, vagy teljesen nem üzemelt.
Emiatt több email és rendelés nem került feldolgozásra. Akiknek nem jött a supportól válaszlevél ma estig, azok kérjük írjanak ismét! Több rendelés még nem került jóváírásra, főleg sms rendelések, ezeket a hétfőn, azaz március 15.-én fogjuk jóváírni központilag.

Jó játékot kíván a ti M2M csapatotokl!